Fenntarthatóság a digitalizáció jegyében

Budapest, 2023. szeptember 5.A Díjbeszedő Csoport csatlakozva a felelősen gondolkodó, a fenntartható jövőért érdemi döntéseket meghozó és ez alapján konkrét megoldásokat kidolgozó vállalatok köréhez, kiadta a második, 2022. évre vonatkozó Fenntarthatósági jelentését.

A DB Csoport Fenntarthatósági jelentésében szerepel a környezetvédelem, a társadalom és a vállalatirányítás területén elért eredménye a nemzetközileg legelterjedtebb fenntarthatósági szabvány, a GRI elvárásainak megfelelően.A jelentés a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységét a prudens működés, szemléletformálás, digitalizáció, karbonsemlegesség, munkavállalók iránti felelősség és a társadalmi felelősségvállalás pillérein keresztül mutatja be.

FenntarthatóságA DB Csoport számára 2022 a fenntarthatóság szempontjából kiemelkedően fontos év volt. Átvilágításra kerültek a belső folyamatok, adatstruktúrák, és elkészült egy átfogó értékelés is. A fenntartható működés érdekében a vállalati alapelvekkel és üzleti stratégiával összehangolva meghatározásra került a fenntarthatósági stratégia, ehhez kapcsolódóan mérési és beszámolási rendszer került kidolgozásra, a vállalaton belül szemléletformáló kampány indult.A fenti lépésekkel a cégcsoportnak sikerült elérnie, hogy a nagyvállalatokra 2025-től érvényes jelentéstételi kötelezettségre is időben felkészüljön.

Tekintettel arra, hogy a DB Csoport tevékenységének jelentős részét képezi a számlakiállítás, a papírfelhasználás csökkentése a cégcsoport szívügye.  A digitalizáció jegyében a DB Csoport már a tavalyi évben is jelentős eredményeket ért el ezen a területen: a felhasznált papír mennyisége 2021-hez képest 13,93%-kal csökkent, köszönhetően annak, hogy minden olyan dokumentum, ahol nincs papíralapú megfelelőségi kötöttség, elektronikusan kerül tárolásra és kiállításra. A DB Csoport környezeti hatásainak meghatározó része a karbonlábnyom, melynek csökkentése szintén kiemelt jelentőségű: 2022-ben a DB Csoport földgázfogyasztása 23,55%-kal, a távhőfogyasztása 26,75%-kal, az elektromos energiafogyasztása pedig majdnem 12%-kal esett vissza 2021-hez képest.

A cégcsoport 2023-ban további papírfelhasználás csökkentést tervez, többek között a digitális számlázás arányának növelésével, valamint a munkafolyamatok racionalizálásával, amely átláthatóbb működést biztosít és a digitalizációs törekvésekhez is hozzájárul A karbonsemlegesség elérése érdekében mérsékli az energiafelhasználást, valamint növeli az újrahasznosítható hulladékok arányát.

A DB Csoport a munkavállalók jóllétének biztosítása érdekében folyamatosan dolgozik a munka és magánélet közötti megfelelő egyensúly megteremtésén, a kiemelkedő munkateljesítmény értékelésén, a vezetőség és a munkavállalók közötti kommunikáció fejlesztésén, valamint az elért eredmények megőrzésén. A cégcsoport nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szerepvállalási program bővítésére, főként a hátrányos helyzetű ügyfelek támogatásában történő tudatos szerepvállaláson és a civil szervezetekkel való együttműködéseken keresztül.

A fenntarthatósági jelentés közzétételével a cégcsoport célja, hogy: Egyrészt objektív képet mutasson be az ESG tevékenységünkről, másrészt platformot teremtsen arra, hogy különböző érintettek felé kommunikálni tudjuk: stratégia mentén, tudatosan haladunk, mérhető eredmények mellett.” – nyilatkozta Vojtek Endre a Díjbeszedő Holding Zrt. vezérigazgatója.

Fenntarthatóság a digitalizáció jegyében (pdf)

Vissza a sajtóközleményekhez